BOLESTI ZAD

20.09.2012 16:54

 

 

Chodíme a stojíme vzpřímeně, takže naše páteř je vystavena značné zátěži. Vede to často k bolesti zad. Ta patří k nejčastějším steskům nemocných u obvodních i odborných lékařů. Tajemství, jak se zbavit bolesti zad, spočívá v posílení obratlů a okolních tkání.

 

PŘÍČINA BOLESTI

Většina bolestí v zádech je následek svalového napětí nebo namožení. Potíže může také způsobit vadné držení těla, oslabení kostí nebo chrupavek, uskřinutý nerv nebo i stres. Chronickou bolestí v zádech se projeví i artritida neboosteoporóza.

CO TO JE

Ačkoli jsou bolesti v zádech velmi nepříjemné, nebývají většinou závažné. Nejčastěji bývá postižena dolní bederní část páteře, která podpírá téměř celou váhu těla. Zánětlivý proces, sebemenší poranění obratlů, chrupavek, nervů nebo svalů spojených s páteří může vyvolat bolest.

 

PŘÍZNAKY BOLESTI ZAD

  • bolesti a ztuhlost podél páteře, zvláště při pohybu
  • ostré bolesti v horní nebo dolní části zad nebo vystřelující dolů do nohy
  • zničující bolest po cvičení nebo po zvýšené námaze
  • bolesti zad a nepříjemné pocity po dlouhém stání nebo seze

 

JAK MOHOU POMÁHAT POTRAVINOVÉ DOPLŇKY PŘI BOLESTI ZAD

 

 

 

Než začnete užívat některé doplňky, nechte se vyšetřit lékařem, aby zjistil, není-li vhodný chirurgický zákrok nebo jiná léčba. Doplňky se zaměřují na posílení kostí a svalů, omezují zánět a zklidňují bolesti. Účinky se mohou projevit již po prvním týdnu. Lidé se sklonem k bolesti v zádech by měli začít s vitaminy a minerály, které posilují kosti a chrupavky, jako je například vápník, hořčík, mangan a vitaminy C a D.

 

 

 

 

CO JEŠTĚ MŮŽETE UDĚLAT PŘI BOLESTI ZAD

  • Vhodná obuv pomáhá zlepšit držení těla.
  • Zkuste léčebné masáže, chiropraktickou terapii, osteopatickou léčbu nebo elektroléčbu.
  • Při zvedání břemen se neshýbejte bez pokrčení v kolenou.
  • Seďte na židli, která má oporu v dolní části zad; častěji se protáhněte.

 

NOVÉ POZNATKY O BOLESTECH ZAD

Posilování břišních svalů pomáhá v prevenci poranění zad. Podle nejnovějších studií je nejlepším cvičením k posílení břišních svalů částečné zvedání trupu do polovičního sedu s koleny ohnutými do pravého úhlu, protože nejméně zatěžuje dolní část zádových svalů. Zdvihání do plného sedu může poškodit záda.

 

BOLESTI ZAD – FAKTA A RADY

Volně prodejné léky proti bolesti mohou být velmi účinné i při bolesti zad a krku, ale mohou mít vedlejší účinky, například krvácení ze žaludku nebo střev. Přírodní doplňky jsou bezpečnější a mohou omezit nebo zcela vyloučit užívání běžných léků.