NÁVOD PRO MAMINKY K MASÁŽÍM

15.09.2012 00:42

 

  • 1. Vyberme vhodnou dobu během dne, kdy se budeme moci Vy i dítě na 15 - 20 minut uvolnit a věnovat se sami sobě.
    2. Najdeme si příjemné tiché místo ve Vašem bytě.
    3. Zajistíme dostatek tepla.
    4. Připravíme masážní podložku (karimatku s osuškou, u miminek nepropustnou podložku, u velkých dětí masážní stůl, který lze obcházet).

    5. Do talířku si připravte kvalitní přírodní panenský olej. Pro děti od 1/2 roku věku můžeme přidat jemnou vonnou bylinnou esenci.
    6. Zapneme relaxační hudbu.
    7. Sundáme prstýnky, hodinky, náramky, usadíme se na podložku, svlečené dítě položíme před sebe.
    8. Uvolníme se -
    při 1. nádechu a pomalém výdechu si řeknu: "Zbavuji se veškerého napětí, mé tělo je uvolněné".
    při 2. nádechu a výdechu: "Všechny starosti odplouvají, jsem tu jen já a moje dítě".
    při 3. nádechu a výdechu cítíme: "Naše tělo prostupují zlaté paprsky od hlavy až k patám a i naše srdce se rozzáří jako malé slunce a s každým jeho tepem proudí k našim dlaním a prstům jemná síla lásky, kterou teď při masážích budeme svým dětem předávat".
    9. Usmějeme se na své dítě a zeptáme se jej, zda ho můžeme namasírovat.
    10. Když souhlasí, namočíme si ruce do oleje, prohřejeme ho v dlaních, dáme přivonět dítěti a s láskou a trpělivostí začneme masírovat.
    Zkrácená masáž - přehled tahů
    Každý tah provádíme 2-3 krát. Masírujeme klidně, pomalu, rytmicky. Dýcháme zhluboka. Olej vždy prohříváme v dlaních a dostatečně jím prosytíme dětskou kůži.
    1. Chodidlo - oběma palci nebo prsty promasírujeme chodidlo od paty k prstům. Hlazení zde stimuluje činnost veškerých vnitřních orgánů a soustav.
    2. Každý prst - palcem, ukazováčkem a prostředníkem sevřeme úžlabí dětského prstu a krouživým pohybem ho promasírujeme až ke špičce. Na konci prstu se zastavíme, prst lehce povytáhneme a uvolníme. Stimulujeme tak koncové body meridiánů - energetických drah jednotlivých orgánů a soustav.
    3. Švédské dojení - Táhlými pevnými, ale ne silovými pohyby suneme střídavě ruce od kotníku ke kyčli.
    4. Kroucení, ždímání - Ruce položíme pod sebe na dětskou nohu u kotníku a suneme dlaně protichůdnými krouživými pohyby ke kyčli (jako když ždímáme prádlo).
    5. Slunce - měsíc - Oběma rukama děláme kroužky kolem pupíčku, ale zpožděně. Začíná pravá ruka, která kreslí celé kolečko - sluníčko a levá ruka namaluje na dětském bříšku pouze půlměsíc v horní části bříška a zbytek kruhu přejedeme po hřbetě své pravé ruky. Kromě energetického toku všech vnitřních orgánů harmonizujeme i peristaltiku tenkého i tlustého střeva.
    6. Otevřená kniha - Ruce sepneme nad hrudníkem dítěte v oblasti hrudní kosti (zavřená kniha). Pomalu se naše dlaně rozjíždějí po dětském hrudníku směrem do stran až na boky (kniha se otevírá).
    7. Krouživá masáž dlaně - Provádíme ji palcem nebo všemi prsty.
    8. Každý prst - Krouživě promasírujeme každý prst zvlášť od dlaně k bříškům. Na konci prstu lehce povytáhneme a uvolníme. Stimulujeme tak tingy (koncové body jednotlivých meridiánů). Můžeme tichým hlasem připojit říkanku: To je táta, to je máma, to je dědek, to je bába, to je klouček, malý vnouček.
    9. Švédské dojení - Oběma rukama postupujeme obemykavými, pevnými střídavými tahy od zápěstí k rameni - obdobně jako u nohou.
    10. Ždímání, kroucení - Rukama obemkneme paži dítěte a kloužeme proti sobě směřujícími pohyby. Krouživě oběma rukama nad sebou zpracujeme ručičku ve směru , od ramene k zápěstí.
    11. Kroužky kolem čelisti - Palci nebo ukazováky a prostředníky kroužíme malými kroužky od středu brady po obvodě obličeje až za uši. Rovně přejedeme za ušima až na šíji a vyjedeme znovu na bradu.
    12. Otevřená kniha na čele - Pomocí prstů přejedeme od středu čela až ke spánkům.
    Po aplikaci masáže obličeje následuje pomalé a laskavě hřejivé hlazení od hlavy až k patě. Položíme ruce na nejvyšší bod temene (spojnice uší), chvilku zde spočineme a pomalu postupujeme přes obličej, hrudník až ke šičkám nohou. Znovu se vrátíme na temeno hlavy a hladíme po stranách hlavy přes ramena, paže, boky až ke konečkům prstů nohou.
    13. Tam a zpět - Jednu dlaň položíme na krček a druhou pod ni. Suneme ruce protichůdně z boku na bok (tzn. pravou ruku táhneme k sobě, levou od sebe a plynule pokračujeme pravou od sebe, levou k sobě atd.) A přitom postupujeme od krku k zadečku a zase vzhůru.
    14. Sunutí k zadečku - Ruku zapřeme za zadeček a druhou rukou suneme od krku k hýždím. U větších dětí můžeme k ruce přidat i předloktí, abychom pokryli celou šíři zad.
    Hlazení od hlavy až k patě
    Na závěr masáže zadní části těla hladíme opět "od hlavy až k patě" stejně jako u přední části. Položíme tedy ruce na temeno hlavy, chvíli setrváme, pohladíme přes hrudník, nohy až k patám a znovu se vrátíme na temeno a pohladíme po stranách hlavu, ramena, ruce a boky až prstům na nohách. Celé opakujeme a myslíme na ochranu dítěte a na naši lásku, která jej objímá. Nyní nastal ten pravý čas, kdy si dítě přitulíme nebo se stulíme my k němu a vychutnáme si tu nádhernou propojenost, blízkost, bezprostřednost a bezmeznou důvěru a lásku.