NĚCO O BYLINKÁCH..RADY, RECEPTY..

15.09.2012 17:35

NEŽ ZAČNETE S LÉKY..ZKUSTE SI NA PROCHÁZCE NATRHAT PÁR BYLINEK...;o)

Vysoký krevní tlak a bylinná léčba

Hloh obecný

Vysoký krevní tlak se stal civilizačním onemocněním, které postihuje stále mladší věkové skupiny. Na jeho vzniku se významně podílí všudypřítomný stres, nadměrná konzumace soli v potravinách, zejména v hotových pokrmech, nedostatek pohybu a celkově špatný pitný a stravovací režim. Podle mých osobních zkušeností většina mých klientů trpí vysokým krevním tlakem, který je způsobený dysfunkcí ledvin a nadledvinek. Podíl osob, které mají vysoký krevní tlak vlivem dysfunkce srdeční, je daleko menší

Ledviny vytváří enzym, který určitým metabolickým mechanismem v těle ovlivňuje krevní tlak.  Jelikož se nyní nacházíme podle pravidel čínského pentagramu v období ledvin a močového měchýře, tak můžeme potíže s vysokým krevním tlakem pociťovat více, než v jiných ročních obdobích. Existuje jednoduchý test, kterým zjistíte, jestli vysoký krevní tlak je ve vašem případě spíše způsobován dysfunkcí ledvin anebo vlivem dysfunkce kardiovaskulárního systému. Kontrolujte si krevní tlak několikrát v průběhu dne (nejlépe o víkendu), a pokud se vám pravidelně zvyšuje mezi 17 a 19 hodinou odpolední, tak je více než pravděpodobné, že máte více zatížené ledviny, a ty vám jej zvyšují. Při provádění tohoto testu nesmíte být ve stresu, jelikož při prožívání stresových situací se krevní tlak zvyšuje okamžitě jakou součást našeho ochranného systému, kterému stresem dáváme signál, že jsme v ohrožení a potřebujeme obranu.  Obecně by měl mít krevní tlak hodnotu 120/70. Tato hodnota nemusí být u každého, hodně záleží i na tělesné konstituci.  Hraniční hodnoty jsou 140/90, pokud vám stoupá tlak výše, je potřeba to řešit.

 Při prvním zjištění vysokého krevního tlaku doporučuji zkusit nejdříve upravit životní styl a ovlivňovat jej přírodní léčbou. Až následně, pokud přírodní léčba selže, nasadit trvalou chemickou léčbu. V tomto případě slovo „léčba“ není přesné. Léky se krevní tlak chemickou cestou pouze udržuje na nižší hladině, tudíž se neléčí příčina vysokého krevního tlaku. Následkem je návyk organismu na chemické látky, které udržují správnou hladinu krevního tlaku. Po určité době pak zjistíte, že léky nemůžete vysadit, protože vaše tělo bez nich již tlak nezvládá regulovat. Paradoxem je, že většina léků na vysoký krevní tlak poškozuje ledviny.

Než začnete užívat pravidelně léky na vysoký krevní tlak, zkuste si nejdříve upravit životní styl:

-          Snížit příjem soli zejména té skryté v hotových potravinách

-          Snížit příjem živočišných bílkovin

-          Dodržovat pitný režim

-          Snížit příjem bílého rafinovaného cukru

-          Omezit anebo úplně vynechat alkohol

-          Redukovat stresové situace

-          Uvolňovat stres pohybem a relaxací

-          Upravit svojí tělesnou hmotnost

Základní byliny, které snižují krevní tlak jsou:

-          Česnek medvědí -  poměrně rychle sníží krevní tlak, čistí cévy, působí proti arterioskleróze. Je možné jej použít i jednorázově při vyšším tlaku, zabere okamžitě.

-          Jmelí – používají se listy z tohoto cizopasného keříku a nakládají se do alkoholu. Vzniklá tinktura snižuje krevní tlak pomalu, zvláštním mechanismem, takže je vhodná třeba i jako doplněk k lékům na vysoký krevní tlak. Její pomalé působení je vhodné zejména u starších osob. Doporučuji užívat dlouhodobě.

-          Hloh – používají se květy, plod, ale i mladé pupeny tohoto keře. Nejúčinnější je tinktura z pupenů, která jemným způsobem sníží krevní tlak, působí dobře i u kolísavého tlaku, při bušení srdce, arytmiích, srdečních neurózách. Upravuje návaly horka v klimakteriu.

Pokud máte vysoký krevní tlak a užíváte léky, vždy se poraďte s odborníkem na bylinnou léčbu. Léky nemůžete den ze dne vysadit, a pokud k lékům začnete bez porady užívat byliny, může se stát, že budete mít krevní tlak extrémně nízký nebo může dojít k jiným závažným komplikacím.

Pokud máte zjištěný vysoký krevní tlak a ještě neužíváte léky můžete zkusit jednu z mých bylinných kombinací:

Denně pijte čaj SERAFIN – HYPERTONIK ¾ litru za den (v průběhu dne popíjet anebo 3x denně ¼ litru). K tomu denně užívat tinktury z pupenů SERAFIN – MEDVĚDÍ ČESNEK a tinkturu z bylin SERAFIN – JMELÍ.  Dále doporučuji užívat Omega 3 a 6 mastné kyseliny.  Tuto léčbu dodržujte minimálně 4 týdny. Pokud se krevní tlak postupně upraví, přejděte na směs z pupenů SERAFIN – HYPERTONIK, a tu užívejte podle návodu dlouhodobě. Tato směs je také vhodná pro osoby, které nemají trvale vysoký krevní tlak. Můžete ji užít jen nárazově při potížích.

Ledviny, močový měchýř - orgány zimy

 V zimních měsících naše tělo přechází podle pravidel čínského pentagramu pod vládu elementu vody a s ním jsou spojeny orgány ledviny a močový měchýř.

Období vrcholu jejich činnosti je zhruba od poloviny prosince do poloviny února.

Pokud jsme něco v předchozím období zanedbali, zejména podporu imunitního systému, který souvisí s tlustým střevem, nyní se nám to projeví ve zvýšené míře, a to nejenom onemocněními močového měchýře a ledvin, ale zejména zvýšenou únavou, bolestmi kloubů a páteře.

V ledvinách sídlí naše vrozená energie, naše vitální energie. Ledviny nám podle pravidel čínské medicíny určují délku života.  Takže stárnutí je vlastně ve velké míře závislé na kvalitě energie v ledvinách.

Čínský pentagram a jeho zákonitosti nádherně ukazují odraz přírody v našem těle. Tak jako příroda upadá v zimě do klidu, i my bychom se měli takto chovat. V zimě bychom se neměli přetěžovat nadměrnými výkony, měli bychom jíst střídměji, omezit solení a spíše dbát o celkovou podporu svého organismu, dostatečně spát a odpočívat.

Ledviny jsou orgánem nezbytným k životu. K udržení života však stačí přibližně 1/8 funkční zdatnosti.  V alternativní medicíně se říká, že ledviny jsou „poťouchlý orgán“, jelikož i když pracují velmi málo, tak nebolí, čímž nám nedávají jasný signál. Proto pokud ledviny selžou, bývá to náhle a často je tento stav nevratný.

Podle pravidel čínského pentagramu souvisí s ledvinami následující orgány:

Uši –  při oslabení ledvin může docházet k poruchám sluchu, pískání a šumění v uších, častým zánětům

Kosti a vlasy – při oslabení ledvin může docházet k osteoporóze, padání a řídnutí vlasů, špatné kvalitě vlasů

Pohlavní orgány – často se ve své praxi setkávám s muži, u kterých je diagnostikován špatný spermiogram. Podporou funkce ledvin v kombinaci s tinkturou z pupenů Kotvičníku lze dosáhnout velmi dobrých výsledků

U žen často bývají záněty ledvin a močového měchýře spojeny s gynekologickými záněty. Při jejich častějších opakováních vznikají jizvy a srůsty a riziko neplodnosti. Je důležité těmto zánětům předcházet a již při prvních příznacích podávat protizánětlivé byliny.

S ledvinami souvisí emoce strachu, a jelikož je to párový orgán, tak velmi trpí při dlouhodobých vztahových problémech. Narušená energie ledvin přináší do naší psychiky opatrnost, strach, potřebu opory, nejistotu, poruchy sexuální.

Ledviny je potřeba v zimních měsících podporovat, dodávat jim energii. Jak na to?

Jednou z možností jsou solné obklady a koupele:

Vezmeme kuchyňskou sůl ½ kg. Vysypeme jí na plech a dáme do trouby zahřát. Teplou solí naplníme plátěné sáčky, buď jeden velký anebo dva menší a takto přikládáme do bederní oblasti, tam, kde jsou ledviny. Dejte pozor, aby byla sůl příjemně teplá, abyste se nespálili.

Vhodné jsou i koupele v přesličce anebo listu kopřivy. Dáme vařit vodu do hrnce a do ní tři hrsti byliny. Převaříme 3-5 minut, necháme 15 minut stát a potom slijeme do lázně.

Když vylezeme z vany, zabalíme se do suchého prostěradla a jedeme si alespoň na 30 minut lehnout na lůžko pod deku. Tato koupel je vhodná i při nastydnutí. Pozor u osob s vysokým krevním tlakem nebo po mozkové mrtvici. Tyto koupele jsou velmi účinné.

Další možností je strava bohatá na kořenovou zeleninu, která přináší pozitivní energii do ledvin a zároveň je dostatečně zásadotvorná, takže působí preventivně proti vzniku ledvinových kamenů.

Ledvinám „dělá dobře“ saunování, masáže horkými lávovými kameny, stimulace reflexních plošek ledvin na plosce nohy, dostatek tekutin zejména teplých, omezení solení, snížení příjmu bílého cukru, pepře a alkoholu.

Ledviny podporujeme také pitím bylinných čajů anebo užíváním potravinových doplňků určených k jejich posílení.

Bylinou první volby pro podporu ledvin je Zlatobýl, správným názvem Celík zlatobýl.

Bohužel tato bylina vlivem špatného životního prostředí hojně mizí z našich lesů a strání, a proto naprostá většina bylinných čajů, které si na trhu zakoupíte, neobsahuje pravý Celík zlatobýl, ale většinou Celík obrovský nebo Celík kanadský.  Podle obecných zkušeností nejsou jejich účinky takové jako u pravého Celíku Zlatobýlu. Doporučuji zakoupit si tinkturu z pupenů pravého Celíku zlatobýlu a užívat jí samostatně anebo jí kapat do bylinných čajů určených na podporu ledvin a močového měchýře.

Usmívejte se, a všechno půjde líp!

 

TŘEZALKA

Třezalka tečkovaná je rostlina obsahující celou řadu účinných látek, z nichž hlavní jsou hypericin a hyperforin.

Jsou to nejúčinnější známé přírodní látky pomáhající bojovat proti příznakům deprese a špatné náladě.

Kombinací různých mechanismů pomáhají navracet emoční rovnováhu.

Třezalka je v posledních letech velmi populární. V USA by se dalo hovořit o fenoménu třezalky. V západní Evropě je třezalka pacientům velmi často předepisována. Výhodou je především nenávykovost a méně nežádoucích účinků.

Třezalku lze podávat v různých formách. Populární je třezalka čaj. Nevýhodou je velmi slabá koncentrace účinných látek ve vylouhovaném extraktu. Další variantou jsou třezalka tablety. Poslední je kombinace třezalky a dalších účinných látek. Zvláště třezalka tečkovaná tablety v poslední době vítězí v popularitě nad čaji.

Přípravek Modin obsahuje extrakt z třezalky s vysokou koncentrací hypericinu a hyperforinu a je proto nejúčinnějším přírodním pomocníkem proti příznakům deprese a špatné náladě. Pro lepší účinky je v Modinu obsažen i tryptofan, phenylalanin a vitamíny ksupiny B.

Modin je přírodní a není návykový.


Pro návrat duševní rovnováhy, vyzkoušejte Modin

Mozek vytváří přirozené chemické látky zvané neurotransmitery (mediátory), které přenášejí informace z jedné nervové buňky do druhé. Serotonin je znám jako neurotranmiter „dobré nálady“, protože hraje důležitou roli v regulaci nálady. Nízké hladiny serotoninu mohou způsobit pocity smutku a úzkosti.

Další dva důležité neurotransmitery dopamin a norepinefrin také ovlivňují náladu. Když mozek nevytváří dostatek dopaminu a norepinefrinu, můžete se cítit unaveni a bez motivace.

Přírodní účinné látky v Modinu – hypercin a hyperforin ovlivňují hladiny mediátorů v mozku a tím pomáhají zlepšit náladu a obnovit duševní rovnováhu.

MOCHNA HUSÍ

Výborná proti křečím

Tato rozšířená rostlina s malými žlutými květy sloužila k léčbě už starým Germánům. V lidové medicíně se jí říká protikřečová, protože obsahuje látky, které uvolňují hladké svalstvo. Tím tlumí bolesti při menstruaci nebo břišní kolice způsobené špatným trávení. Pomáhá také při křečích v lýtkách. Skvěle si poradí i s podrážděnou pokožku nebo hnisavými vyrážkami a koupele v ní jsou nejen příjemné, ale i účinné. Po použití v lázni se už neoplachujte, ale nechte ji působit. Osušte se jen jemným přikládáním ručníku.

Recept na čaj:
2 lžičky nadrobno nakrájené (čerstvé nebo sušené) bylinky zalijte 250 ml vroucí vody, 10 až 15 minut nechte luhovat a pak po malých doušcích vypijte. Podle potřeby si uvařte 1 až 2 šálky denně.

Teplý obklad:
100 g sušené bylinky dejte do bavlněného kapesníku nebo jiného kousku látky, uzavřete, zahřejte nad párou z vroucí vody a co možná nejteplejší přiložte na místo, kde vás trápí bolest, a převažte bavlněným šálem. Nechte působit 30min.

Dřišťál obecný

Zmírňuje menstruační potíže

Tento trnitý keř, který může narůst až do třímetrové výšky, má v létě žluté květy a od srpna zářivě červené bobule. Dřišťál se pro léčebné účely užíval už ve starém Řecku. Šťávu z plodů doporučoval i slavný Paracelsus (alchymista, astrolog a lékař, 1493–1541). Všechny části rostliny obsahují ale i jedovaté látky, hlavně žlutý berberin. Je tedy třeba dávkovat s mírou, nejlépe po konzultaci s lékařem. Látky z kořenové kůry tlumí menstruační těžkosti, pomáhají při slabém krevním oběhu a působí proti zadržování vody v těle. Plody obsahují důležité kyseliny a vitamin C.

Recept z kůry:
½ lžičky sušené kořenové kůry nechte krátce povařit, 5 minut luhujte a přeceďte. Pijte 1 až 2 lžíce nápoje vždy mezi jídly. Neužívejte dlouhodobě.

Recept na nápoj z plodů:
2 lžíce rozdrcených plodů nechte vyluhovat v šálku vody a užívejte po lžících. Nápoj můžete vypít i po dávkách ráno, v poledne a večer.

Kontryhel obecný

Pro lepší funkci dělohy

Jako léčivky si ho cenili už středověcí léčitelé. Spektrum účinků kontryhele je obdivuhodné a ne nadarmo patří mezi typické „ženské“ bylinky. Používá se při silnějším menstruačním krvácení, tlumí potíže během menopauzy, zmírňuje problémy v pubertě, pomáhá ženám v šestinedělí a účinně působí proti zadržování vody v těle při premenstruačním syndromu. Posiluje funkci dělohy, zlepšuje kvalitu mateřského mléka a je vynikající i na záněty v podbřišku a výtoky.

Recept na čaj:
2 lžičky sušené bylinky zalijte 150 ml vody, přiveďte k varu, 15 minut luhujte a přeceďte. Pijte 1 až 3 šálky denně. Desetinásobné množství se dá použít na sedací koupel.

Šalvěj

Pomáhá proti návalům

Ve světlezelených listech oblíbené rostliny z oblasti Středozemního moře se neukrývají jen éterické oleje, které tlumí bolesti krku. Šalvěj obsahuje i rostlinné hormony, jež pomáhají proti návalům horka a bolestem prsů během menstruace nebo menopauzy.

Recept na čaj:
1 lžičku najemno pokrájených lístků šalvěje zalijte vroucí vodou, nechte 5 až 10 minut luhovat, přeceďte. V rámci jedné kůry pijte během 4 týdnů denně 3 šálky (při návalech potu v noci pijte studené, jinak teplé nebo vlažné). Čaj se hodí i na omývání podpaží, rukou a nohou při nadměrném pocení.

Náš tip:
Nápoj ze šalvěje můžete použít jako kloktadlo, pomáhá při ekzémech a urychluje hojení

Sporýš lékařský

Zmírňuje menstruační bolesti

Ve středověku snad nebyl jediný léčivý nápoj, ve kterém by sporýš chyběl. Také dnes se tato bylina často používá i v lidovém léčitelství. Pro ženy je zajímavý především tím, že tlumí bolesti a pomáhá při menstruačních problémech. Kromě toho upravuje nepravidelný menstruační cyklus a osvědčil se také jako prostředek proti těžkostem v přechodu. Je vynikající i jako analgetikum při bolestech hlavy.

Recept na čaj:
2 lžičky sušené nebo čerstvé byliny zalijte šálkem vroucí vody a přeceďte. Denně pijte 1 až 3 hrnky.

Trik pro krásu:
Nálev můžete použít i do vlasů jako tonikum. Jemně vmasírujte až ke kořínkům a neoplachujte.

Oman pravý

Tlumí těžkosti při přechodu
Mohutný keř, který kvete žlutě, vyrostl podle pověsti ze slz krásné Heleny Trojské a bývá vysoký až 180 centimetrů. Léčivé látky jsou v jeho kořenech. Oman pomáhá srovnat nepravidelný menstruační cyklus a zmírnit těžkosti během menopauzy.

Recept na víno:
50 g sušeného kořene omanu zalijte 700 ml červeného vína, nechte přijít k varu a pět minut povařte. Dochuťte medem, nalijte do čisté lahve a po vychladnutí uložte v ledničce. Pijte 2- až 3krát denně jednu likérovou skleničku.

Recept na čaj:
1 lžičku zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 5 minut luhovat a pijte oslazený

Bazalka

Vyrovnává hladinu hormonů

Název této oblíbené byliny je odvozený od řeckého basileus, což znamená král. Její lístky s úžasnou italskou vůní dokážou neskutečné věci. Obsahují totiž hormonům podobné substance, které tlumí bolesti při menstruaci, upravují výkyvy cyklu a vyrovnávají nedostatek hormonů během menopauzy.

Recept na čaj:
2 lžičky čerstvých, nadrobno pokrájených lístků zalijte 150 ml horké vody, 5 minut nechte přikryté vyluhovat, přeceďte a pijte 2 šálky denně.
Trik na počištění vzduchu:
Éterický olej z bazalky nakapejte do aromalampy, pokud jste ve stresu, cítíte napětí a potřebujete pročistit vzduch. S tím vším vám totiž pomůže.

Levandule

 

Krása této rostliny není jen v dřevnatém stříbrnozeleném keříku, ale i v fialových květech, které zkrášlí každou zahrádku a nádherně voní. Levandule se u nás k léčebným účelům pěstuje i dováží a není žádný problém ji zakoupit. Prodává se ve formě čaje nebo éterického oleje, který je oblíbený do aromatických lamp.

K léčebným účelům se používá celá nadzemní část rostliny. Obyčejně se, ale sbírají konce květních klasů, a to ihned, když se začnou otvírat první květy. Důležité je drogu skladovat na suchém a tmavém místě v dobře uzavřených nádobách. Nejlepší jsou ze skla. Suché větvičky se dávají v plátěném sáčku do komod či šatních skříní. Nejen, že provoní oblečení, ale zároveň odpuzují moly. Můžeme místo větvičky pokapat sáček éterickým olejem. 

Podle zvěrokruhu je levandule rostlinou lidí narozených ve znamení Panny.

LEVADULE A JEJÍ ÚČINKY

Na vnější použití je levandule nejlepší ve formě oleje. Na kůži lze tento olej použít neředěný.

Potírání bolavých míst překvapivě pomáhá při revma, po úrazech, při vykloubeninách, natržených svalech, bolestech, zánětech nervů a migréně. Olej léčí i vředy, infekční rány a povrchové záněty. Levandulový olej je výborný proti různým mykózám ( plísním ).

Při inhalaci je výborným prostředkem pro zklidnění a uvolnění svalů při porodních bolestech.

Dále se vdechováním urychluje l éčba chřipky, angíny a bronchitidy.

Levandulová koupel zlepšuje krevní oběh a celkově oživuje organismus dospělých i dětí.

Zvláštním doporučením při používání levandule je dát drogu do sáčku z řídkého plátna

( dohromady s tymiánem, heřmánkem a chmelem )

a položit vedle polštáře pro dobrý a spokojený spánek.

Čaj z levandule pomáhá při nervové slabosti, návalech krve a bolestech hlavy. Poradí si s takovými nepříjemnostmi, jako je stres, hysterie, třes končetin, migréna. Dále pomáhá při astmatu a žaludečních kolikách. Mírně projímá a je dobrá na játra a žlučník. Silný odvar či tinktura slouží jako kloktadlo, léčí drobné vřídky, afty a záněty v dutině ústní. Uvolňuje i ochrnutí jazyka a zajíkávání. Odvarem můžeme pravidelně potírat obličej pro zjasnění pleti.

Levandule zahání nepříjemný hmyz, jako jsou komáři, mouchy. Můžeme se s ní i zbavit i různých škůdců na rostlinách ( mšice, třásněnky, svilušky ). Stačí každý den po dobu jednoho týdne stříkat rozprašovačem rostlinku tímto roztokem: na 0,5 l vody 10 kapek levandulového éterického oleje a 4 lžíce slunečnicového oleje. Je to i dobrá prevence před škůdci.

LEVANDULE NEMÁ ŽÁDNÉ VEDLEJŠÍ ÚČINKY. JE VHODNÁ I PRO DĚTI A STARŠÍ LIDI.

 

ČERNÝ BEZ

 

Příroda působí na člověka a on zase působí na přírodu. Příroda obklopuje člověka a člověk prochází přírodou. Ať chce nebo nechce, musí s přírodou žít, musí na ni reagovat. 

Dnes budu pojednávat o černém bezu, protože se často v blízkosti člověka nachází a to podle přírodních zákonů znamená, že má pro člověka velký význam.
Bez černý patří mezi nejoblíbenější a také nejznámější léčivé rostliny. Ačkoli nevyniká krásou či vůní, požíval vždy mezi lidmi veliké vážnosti, o čemž nejlépe vypovídá přísloví: "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni." Byl dokonce nazýván selskou lékárnou. Od středověku byl opředen celou řadou pověr. Sídlili v něm duchové, kteří se mstili za zlo, které bylo spácháno v okolí jejich keře. Proto se bez černý často vysazoval kolem chalup a stodol. Ve středověku mu byla u různých národů připisována kouzelná moc. Říká se, že uvnitř keře žijí duchové i čarodějnice, proto poraněné dřevo krvácí rudou mízou. Před kácením se vkleče na kolenou říkají tajemné formule pro odpuštění. Nošení bezinek chrání před zlem a negativními silami všeho druhu. Žvýkáním bezové větvičky se zmenší bolest zubů, dále bezinka zahání horečku, léčí revmatismus i bradavice. Při svatbách přináší dvojici štěstí. Těhotné ženy mají líbat bezový keř, aby zajistily děťátku šťastnou budoucnost. Bezinka položená vedle polštáře přináší klidný spánek. Do bezového keře prý nikdy neuhodí blesk a křížek z bezového dřeva se dává do rakve zemřelým. Bez se používal při pohřbívání do mohyl ve staré Británii. Podle křesťanské legendy se Jidáš oběsil na bezu - od té doby prý šíří kvetoucí keř bezu nasládlou vůni, upomínající na rozklad mrtvoly. Podle jiné legendy byl Kristus bičován bezovými metlami, odsud má bez své léčivé vlastnosti. Bezovou hůlkou se bere míra na rakev. V Čechách je to keř věštecký - dívky třesou keřem a říkají: Třesu, třesu bez, pověz ty mi pes, kde můj milý dnes. Odkud zaštěká pes, na té straně je milý. Černý bez má chránit před ohněm,nemocemi a zlými kouzly.Pokud někdo porazí černý bez, aniž by zasadil nový, čeká ho velká smůla.
Gerhard Buzzi v knize Léčivá tajemství amerických indiánů popisuje zajímavou kapitolu - Léčivé dýchání se stromy.
Devadesát pět procent všech Evropanů dýchá příliš povrchně. Proto tělo trpí nedostatkem kyslíku a tím pádem i kladných energií. Pouze ten, kdo správně dýchá, se neustále nabíjí. Kdo vědomě dýchá, je méně nemocný. Žijeme v symbióze se světem rostlin. Vydáváme kysličník uhličitý a rostliny ho přeměňují v kyslík. Kdyby přestaly existovat stromy a keře, zemřeli bychom zanedlouho.

ČERNÝ BEZ A JEHO KOUZELNÁ MOC

VDECHUJTE VĚDOMĚ ENERGIE STROMU, PŘIJÍMEJTE CELÝM TĚLEM JEHO LÉČIVÉ SÍLY.
Chcete-li navštívit nějaký strom a požádat ho o pomoc, přistupujte k němu s čistým srdcem a rozumem. Vyvarujte se podobných myšlenek: "Takový nesmysl, co tady vůbec dělám. Jak jsem vůbec přišel na tak ztřeštěný nápad, stejně to nefunguje. A kdyby mě přitom někdo viděl, tak se jen zesměšním." Pozor, strom totiž umí číst myšlenky. Musíte k němu přijít s upřímností a otevřeností. Klidně mu řekněte, že jste ještě nikdy nemluvili se stromem, a proto si připadáte poněkud komicky. Přineste stromu nějaký dáreček, třeba mu vpleťte do větví řemínek s pírkem nebo nějakou pěknou pentličku. Také můžete kolem kmene nasypat trochu tabáku. Dárky udržují přátelství - to neplatí jen ve vztahu mezi lidmi. Opřete se o kmen, pohlaďte jeho kůru a navažte se stromem něžný vztah - bude vám za to vděčný. 
Potom se posaďte před kmen na zem nebo na přinesenou podušku. Váš obličej by měl být vzdálený od kmene asi padesát až šedesát centimetrů. Zavřete oči a představujte si strom před svým vnitřním zrakem. Řekněte mu, proč jste přišli a že ho prosíte o pomoc. Vdechujte nosem do břicha a pomalu, uvolněně vydechujte. Trpíte-li nějakou nemocí, soustřeďte se v duchu právě na ni. Máte-li nějaké starosti, vylijte si své srdce, strom je rád přijme a promění v kladnou životní energii, stejně jako proměňuje oxid uhličitý v kyslík.

ČERNÝ BEZ - KDO DÝCHÁ SE STROMY, TEN VE SVÉM TĚLE AKTIVUJE SAMOLÉČIVÉ SÍLY.

ČERNÝ BEZ: Jedná se o mnohostrannou léčivou rostlinu. Bobule černého bezu posilují imunitní systém a jsou močopudné. Bolavé jizvy se ztiší při dýchání s bezem, také je dobré se často dotýkat jeho kmene. Jizvy zmizí stejně jako hnisavé vředy. Černý bez posiluje životní optimizmus, působí jako studna mládí. Ráno stačí dýchací cvičení s bezem, abyste se cítili svěží celý den.

Žádný strom ani keř vám nepřeje nic zlého, jen nezapomeňte: Stromy a rostliny jsou živé bytosti, které mají city a umí je projevovat. Zacházejte s nimi dobře a budete za to bohatě odměněni. Tolik citace z uvedené knihy.

Černý bez je samozřejmě hodně využíván také v homeopatii, gemmoterapii, fytoterapii v lidovém léčitelství. Článek by musel obsahovat tucet stran, aby zachytil jeho využití. Literatura zabývající se fytoterapií uvádí léčivé účinky černého bezu u velkého počtu různých onemocnění. V běžné literatuře se jako pomocná látka uvádí černý bez u každé třetí až čtvrté nemoci.
Literatura uvádí podpůrnou účinnost při předcházení angín, úporných kašlů, chřipce, zácpě, vodnatelnosti, revmatizmu a bolestech z prochladnutí vůbec. Velmi dobrý zklidňující prostředek. Působí též jako účinný neutralizátor volných radikálů jako možných zdrojů karcinogenních onemocnění. Objev antineuralgetických účinků u látek pocházejících z černého bezu je připisován Italům v nedávné době.

Výborný prostředek na zmírnění neuralgetických problémů při revmatizmu, bolestech z prochladnutí, ischiasu, pro osoby z lokalit zatížených nepříznivým stavem ovzduší, zejména ve velkých aglomeracích, při vodnatelnosti, jako prostředek močopudný i potopudný na uvolnění dýchacích cest od zahlenění, jako prevence angíny, chřipky, kašle, pro předcházení žaludečních potíží a arteriosklerózy, který svým obsahem přírodních anthokyanových barviv velmi dobře působí jako antioxidant proti nebezpečným volným radikálům v organizmu.