Něco o Dornově metodě a Breussovo masáži

24.08.2013 21:10

Různí lidé nabízející Dornovu metodu ani netuší, co to obnáší, vydávají jakési svoje techniky za DM, prodávají permanentky na týdny dopředu, jsou hotovi za půl hodiny, nenaučí člověka potřebné cviky, zkrátka, využívají jeho nevědomosti a tahají z něj peníze...

Od podobných "terapeutů" se zásadně distancujeme. Pro Vaši lepší informovanost uvádíme postup základního ošetření DM. Pouze ve výjimečných případech jsou potřeba více než tři ošetření !
1. Pohovor, vysvětlení postupu, vyloučení možných kontraindikací.
2. Měření a srovnání délky dolních končetin- kyčle, kolena, kotníky. Ošetřující je povinen Vás naučit samostatnému cvičení na kyčle, příp., kolen.kloubů.
3. Výška kyčelních lopat, vybočení a vyrotování pánve.
4. Kostrč.
5. Bederní, hrudní a krční páteř.
6. Ramenní klouby.
7. Pokud máte potíže s loktem, zápěstím, čelistí atd.
8. Terapeut je povinnen Vás naučit samostatným cvičením, týkajících se vašich specif. potíží.

Doporučení terapeuté jsou lidé zodpovědní a vzdělaní i v jiných technikách. Setkáváme se a předáváme si zkušenosti a nové poznatky. Mnoho lidí je velmi překvapených, když se obrátí na dopor.terapeuta a ten je pošle ke kolegovi, protože je to blíž. Nekonkurujeme si, naopak, jsme jedna velká rodina, která má stejný cíl- šířit dobré jméno Dornovy metody a pomáhat těm, kteří se na nás obrátí.

Dieter Dorn / 1938-2011

DORNOVA METODA S BREUSSOVO MASÁŽÍ jednoduchý manuální způsob, jak pomoci sobě, svým blízkým nebo klientům při akutních problémech nebo dlouhodobých bolestech v zádech a kloubech. Neuvěřitelně rychle srovnává rozdílnou délku dolních končetin, posuny obratlů (a tím řeší výhřezy plotének), vbočené palce, problémy se všemi klouby, skoliotické vybočení páteře, posuny kostrče a s tím související neplodnost, atd.

Breussova masáž

Breussova masáž se používá většinou k závěrečnému ošetření po srovnání páteře Dornovo metodou,  ale lze ji zařadit i jako samostatnou masáž.

Pochází od Rudolfa Breusse (1899-1990), rakouského léčitele a lidového experta medicíny, známého v Čechách 42-denní kůrou proti rakovině.
Jde o jemnou, energeticko-manuální masáž zad v oblasti páteře. Speciálními masážními hmaty za použití třezalkového oleje se docílí "nabobtnání" meziobratlových plotének a uvolnění nervů, které v páteřní oblasti vycházejí do celého těla.
Podle R. Breusse neexistují žádné opotřebované ploténky, se kterými už podle mnohých lékařů nelze nic udělat, ale pouze „zdegenerované“, které se touto masáží znovu úspěšně regenerují.
 Základem Breussovy masáže je pomocí jemného tahu vytvořit prostor mezi obratli, který je vyplněn meziobratlovou ploténkou, a poté vmasírovat třezalkový olej, jenž působí na ploténku asi jako voda na houbu. Ploténka olej nasaje, zvětší se do původní velikosti a začne opět plnit svou funkci - odpružení a rotace páteře, ochrana nervů před stlačením ( které se mmj. projevuje jako vystřelující bolest nebo brnění a mravenčení…)

• masážní metoda, která uvolňuje napětí a tenzi okolo páteře a odstraňuje bolesti zad
• páteř je po masáži zrelaxovaná, obratle jsou ve správné poloze a klient prožívá pocit hluboké fyzické i psychické úlevy
• Breussova masáž podporuje klidný spánek, detoxikaci a regeneraci organismu.

• vhodná k vyrovnání celkové statiky organismu, uvolňuje psychické
a fyzické a energetické bloky
• vyrovnává záda
• dbá na správné postavení páteře
• zmírňuje svalovou dysbalanci
• uvolňuje meziobratlové ploténky
• je vhodná i u starých lidí, dokonce i při prokázané osteoporóze
• prevence onemocnění páteře
• k uvolnění napjatého zádového svalstva
Breussova masáž slouží nejen jako řešení již vzniklého problému (degenerace ploténky), ale zabývá se hlavně prevencí. Masáž je možno libovolně opakovat.

Vlastnosti třezalky: výrazně ovlivňuje jak tělesný tak duševní stav, působí antidepresivně a protizánětlivě, zlepšuje krevní oběh a látkovou výměnu

Upozornění: U citlivých lidí se světlou pletí může hypericin (jež třezalka obsahuje) vyvolat fotosenzibilitu po pobytu na slunci, jejímž projevem je svědění nebo skvrny na kůži. Proto se po masáži třezalkovým olejem 24 hodin nesluňte.

Andrea Dunová, Havířov, doporučený terapeut Dornovy metody

Problém neplodnosti či neschopnosti donosit dítě se bohužel stává stále častějším jevem. Kromě lékařské péče existují i alternativní možnosti, jak otěhotnět zcela přirozenou cestou. Jednou z cest je náprava pohybového aparátu pomocí Dornovy metody.
Za mnoho případů neplodnosti může totiž chybné postavení kostrče a pánve. Protože úrazy kostrče patří k nejčastějším úrazům páteře, je v oblasti pánve narušeno přirozené postavení kostí, dojde k velkému svalovému napětí a zablokované toku energie. "Dornovka" navrací kostičky zpět na své místo, obnoví se přirozené síly těla a žena může otěhotnět a donosit dítě. 
Popíšu vám případy 5 žen z Havířova a okolí, se kterými jsem v průběhu 1 roku pracovala.

Paní Iveta, Jana, Lenka, Dagmar, Ilona. Přišly se stejným problémem. Neschopnost přirozeně otěhotnět, opakované potraty po umělém oplodnění, bolesti v oblasti pánve. Po vyšetření jsem u všech našla vychýlenou kostrč, kost křížovou a nerovnost v délce končetin. Všechny mi shodně potvrdily úraz na kostrči v dětství či v dospívání.

Po srovnání délky končetin jsem vrátila kostrč do původní polohy, uvolnila jsem křížovou kost a srovnala pánev. Všechny maminky do 1 měsíce otěhotněly. Adélku už jsem přivítali na světě, ostatní maminky jsou v očekávání. Těhotenství probíhá bez komplikací.
Děkuji tímto paní Zuzance Prouzové za trpělivou práci věčné učitelky a panu Dornovi za to, že nám dal všem šanci.
Slovy mého kamaráda "a pak, že andělé nejsou..."
Kontakty na maminky mohu osobně poskytnout.

Tak jako Andrea tak i já osobně se mohu pochlubit třemi maminkami, které otěhotněly a mám z toho velikánskou radost.

Úryvky z článků Dietera Dorna z časopisu Dorn-Forum č. 4, ročník 2004

"Pacient se léčí sám, terapeut jen pomáhá"

V této době pracuje už mnoho terapeutů s Dornovou metodou (dále jen DM). Metoda sestává v podstatě ze dvou částí: 

1. jemné grify - nebo tlak palce terapeuta
2. samostatná cvičení pro doma

Obě součásti jsou stejně důležité... Narovnání obratlů a kloubů samo o sobě nestačí, jestliže se neprovádí doma samostatné cvičení. Kloub je slabý, vazy jsou natažené, všechno je ještě čerstvé...

Domácí cvičení pomůže všechno stabilizovat, ale to už závisí na pacientovi.

K pacientům..

Existují pacienti, kteří se ve skutečnosti vůbec nechtějí vyléčit. Vyhovuje jim být nemocný z mnoha důvodů a ani si to sami neuvědomují. Nakonec to dopadne vždycky vlastně tak, jak si to dotyčný přeje. Každý má svůj osud ve svých rukách.

A k terapeutům...

Chemie mezi pacientem a terapeutem musí harmonovat. Terapeut musí upřímně chtít pacientovi pomoci a soucítit s ním. Dorn-terapeutem se člověk nestává ze dne na den. Návštěva semináře, kde se člověk naučí hmaty nestačí. Terapeuté, pro které stojí peníze na prvním místě nebudou mít dlouhodobě žádný úspěch. Lidé, kteří se vezou na nějaké módní vlně a chtěli by přitom pokud možno vydělat co nejvíce peněž, pro ty se DM nehodí.

Čím více se DM dostává do "odborného světa" čím více se tříští. Jsem bezmezně zklamaný školskou medicinou i léčiteli. Dnes už se nejedná o dobro pacienta. Dnes už člověk není pacient, ale zákazník (klient). Jedná se o to vydělat co nejvíce peněz s nejemnším nasazením a bez srdce.

Jestliže člověk dobře ovládá Dornovu metodu upřímně se snaží pomoci a dává samostatné cvičení na cestu, je tento člověk za 1/4 roku zavalen prací. 
Jméno Dorn-terapeut (ani metoda sama) není patentována ani ochráněna. Proto se samozřejmě najdou neseriózní lidé, kteří z DM chtějí vytlouct co největší profit...

DM je laická metoda, vznikla u mě doma. Sám jsem si s ní mohl pomoci. Také jsem mohl pomoci mému sousedovi. Později přicházeli i jiní lidé... Neměl jsem žádné postraní myšlenky. Všechno přišlo samo od sebe.

Existují také pacienti, kteří vždycky znovu narazí na špatné terapeuty. Člověk bude vždycky zaveden tam, kde má být. Někdy má přijít pomoc, někdy prostě ne. Někdy si ji člověk zaslouží, někdy ne. Určitý talent a vlohy by Dorn-terapeut měl mít. Když jsem se zeptal toho starého sedláka Josefa Müllera, od kterého jsem se naučil tu metodu tlaku palce, jestli se to dá naučit, řekl mi: "Ty se to nemusíš učit, ty to umíš."

Lidé, kteří pracují intuitivně a nechají se vést instinktem a pocitem, mají větší úspěch... Většina nových lékařů a léčitelů má dnes zájem na tom, aby pacienti přicházeli znovu. Pacienti přicházejí znovu jen tehdy zůstávají-li nemocni...

Jestliže terapeutovo myšlení není v pořádku, nemůže se proces léčení správně rozjet. Takoví terapeuté také většinou ani nenajdou ten správný obratel. Oni sami nespočívají ve svém středu...

Jenom spokojení a vděční pacienti dělají člověka dobrým Dorn-terapeutem...